Бутилированная вода. Плюсы и минусы. » The Asia Times - события в Азии и в мире: темы дня, фото, видео, инфографика.

Бутилированная вода. Плюсы и минусы.

Багато хто з нас останнім часом уважніше ставився до питання якості питної води або замовити воду львів. Дивовижної такої зацікавленості не назвеш. Адже навіть не роздумуючи, можна назвати кілька причин погіршення показників цієї життєдавчої рідини. Наприклад, погіршення екологічної ситуації в країні (втім, і у світових масштабах також), глобальне потепління, збільшення кількості населення, відходи хімічного виробництва та миючих засобів тощо (перелік важко вичерпати).

Якими б не були причини, але факт залишається фактом – якісна вода сьогодні доступна не всім. Одночасно, кожна організація або сім'я, що поважає себе, приходить до важливого висновку про те, що можна і потрібно покращити якість споживаної води, а отже, і майбутнє здоров'я працівників або членів сім'ї. Як правило, таке поліпшення приходить з придбанням фільтра, або покупки мінеральної води або навіть з першого замовлення доставки води. Останній варіант вибирають найчастіше, керуючись бажанням надовго вирішити проблему якості пиття.
Чому вибирають бутильовану воду?
Однією пропозицією на це питання відповісти дуже важко. Адже чинників є кілька. І один з них - контроль за якістю цього виду води з боку держави і самих компаній-виробників (адже вони теж знаходяться під пильним наглядом, як екологів, так і державних санітарно-епідеміологічних служб). А контроль цей є додатковою гарантією для споживача того, що він зрештою отримає справді якісний продукт.

Як правило, нормативи щодо якості води закріплюються на рівні уряду. В Україні з цими нормами якось не надто склалося - ті, що діяли раніше, вже застаріли (докладніше див. Державні гігієнічні нормативи «Показники безпеки та якості фасованої питної води» за 2004 та 2008 р.р.), а сучасні не доопрацьовані до логічного кінця.

Загалом наші стандарти є далекими від вимог споживачів, а також реальної ситуації на ринку пропозиції питної води. Складно спрогнозувати, коли ж нормативи будуть доопрацьовані і представлені в більш практичному вигляді.

‚Цікаво, що знайти у відкритих ресурсах або ж у найбільшій вітчизняній правовій базі ці стандарти неможливо. Виникає питання: невже уряд має підстави щось ховати в цьому документі? У багатьох країнах такі стандарти доступні у режимі вільного доступу.

Але все ж таки кілька найважливіших вимог до якості води виділити можна, ґрунтуючись на практиці ближнього та далекого зарубіжжя. Знання таких стандартів має допомогти середньому споживачеві розібратися в тому, наскільки хороший продукт він купує у компаній з виготовлення та доставки бутильованої води додому або в офіс.

Отже, міжнародні стандарти щодо якості води чітко вказують на те, що фасована вода не повинна містити барвників або хімічних добавок у вигляді смакових есенцій або ароматизаторів, а також цукру. Цікаво, що допустима наявність лише одного відсотка від обсягу води саме натуральних ароматизаторів (тобто отриманих безпосередньо із плодів чи спецій). Якщо вода відповідає цій вимогі, то, безумовно, це можна назвати ще одним плюсом бутильованої води – адже йдеться про захист організму від шкідливих ненатуральних домішок. Останні, зазвичай, можуть мати різний характер походження (неякісні труби, забруднені промисловими водами джерела та інших).

Якщо норма зазначеного вище натурального ароматизатора перевищена, тоді рідина автоматично підпадає під визначення напою. Виходячи з вищевказаної характеристики, варто дуже уважно придивитися до кольору води, що доставляється, і звернути увагу на її смакові якості. Благо, сьогодні ринок бутильованих вод в Україні насичений пропозиціями, а отже, завжди можна знайти той вид води, який не викликає підозр щодо використання невстановлених стандартами ароматизаторів, барвників або цукру.

Ще одним плюсом бутильованої води є простота споживання. Не секрет, що привезена вода, поставлена на кулер, не вимагає ніяких додаткових рухів тіла, крім того, щоб набрати її в склянку або чашку. Коли ж закінчується сулія, немає нічого простішого, ніж замовити ще один, або навіть домовитися з компанією-постачальником про регулярність доставки без попередніх дзвінків.

Бутильована вода зберігається довго, не втрачаючи своїх якостей. Це є також важливим аргументом для компаній та сімей, які стоять перед вибором - який шлях якісного пиття кращий.


КОММЕНТАРИИ